2013. december 7., szombat

Gondolati térkép online?

Gondolati térkép.Tetszik ez a fogalom. Szeretem ha a dolgok logikusan fel vannak építve és le vannak tisztázva. A gondolati térkép erre egy tökéletes lehetőség. Számunkra és akikkel megosztjuk számukra is világos lesz az adott témáról levezett gondolatmenetünk, tervünk, céljaink. Jó dolog ha ezt vizuálisan is rögzíteni tudjuk, hiszen sokak vagyunk  akiknek igazán így rögzül az információ. Ha készítünk egy ilyen tervet, jobban megfontoljuk az elméleteinket, átrágjuk magunkat az információkon, kérdéseinket tisztázni tudjuk, egyszerűen a gondolatainkat leírjuk és megfogalmazzuk.Nagyon hasznos ez a fajta rendezés az elménkben.
Eddig a gondolati térkép vizualizáláshoz papírt és ceruzát használtunk. Szép színes kartonok és íróeszközök, matricák, képek, saját készítésű rajzok színesítettek és segítették a megértést.Az ember a két kezét használta, ezzel kifejezve önmagát, belevitte a személyiségét, kreativitását sőt még a kézügyességét is fejlesztette.Mindenkinek körbemutatta, elmagyarázhatta, kézbe adhatta elkészített művét a többiek pedig kézzelfoghatóan értelmezték a látottakat és hallottakat.
Ma azonban a technika fejlődésével a papír alapú gondolati térképek a süllyesztőbe kerültek és felváltotta őket az online változatuk. Számos nagyszerű programot találhatunk meg az interneten.
 Ódzkodom tőlük, idegen, szokatlan és számomra a legkedvesebb és legizgalmasabb részét vette el, hogy a két kezemmel készítettem.
Negatívumai:
- A legtöbb angol nyelvű, így aki nem beszéli a nyelvet nehezen igazodik ki a sok lehetőség között.
- Le van szűkítve a kreativitást kifejező lehetőségek tárháza. Lehet bizonyos előre megrajzolt szimbólumot beszúrni, sőt még képet is és akár a betűk színeit is változtathatjuk , de ez nem ugyan az. Ezáltal nem tudjuk teljesen kifejezni a kreativitásunkat hiszen nem egyedi a szerkesztett dokumentum mindenki ugyan abból válogat.
- Nem tudom megfogni, nem tudom kiragasztani a falamra ( csak ha kinyomtatom), olyan mintha nem is lenne. Ha nincs a kezembe nem is létezik. Ez az egész virtuális világra vonatkozhat.
- A géppel leírt szöveg nem raktározódik el az agyamban, nem segíti elő úgy a tanulási folyamatot, mint a kézzel történő írás.
- Nem fejleszti a kézügyességemet.
Természetesen a sok negatívum ellenére ez egy jó dolog, hiszen olcsóbb, nem igényel rengetek eszközt, szinte bárkivel meg tudom osztani nem kell hogy testközelben legyünk és bármikor belejavíthatok anélkül, hogy nyomot hagyna.
Ízlések és pofonok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése