2013. október 10., csütörtök

Kamu profilok

Kedves Olvasóim!

Egy idézettel kezdeném a mai bejegyzésemet:
"Tudjátok, hogy kezdődik. Kaptok egy ártatlan üzenetet. Egy baráti "szia". 
Egy csinos lánytól. Vagy egy izmos pasitól.
Egyszer csak elkezdtek üzengetni.
- "Szia, szépségem, tetszik a profilod." 
- "Annyira szexis vagy, át akarlak ölelni."
De honnan tudod, hogy kivel beszélsz? És hogy nem ver-e át?
Valaki a szerelemért teszi, más a bosszúért.
Ha megnézed ezeket a hihetetlen, ám mégis valós internetes szerelmi történeteket... Felteheted magadnak a kérdést: "Kivel beszéltem én a neten?" 
Vágy, kaland, románc, szerelem, hazugságok, átverés... Csak egy kattintásnyira."
(Forrás: http://www.youtube.com/watch?v=IHvvViwBivg)

A műsor az MTV csatornán tekinthető meg. Nem mondom, hogy színvonalas műsorok mennek ezen a csatornán, de a Kamureg című sorozat kifejezetten megtetszett. A sorozatban fiatal férfiakat és nőket láthatunk, akik beleszerettek valakibe az interneten, majd a műsorvezető segítségével találkoznak, és kiderül a csúf igazság. "Egyesek azért teszik ezt, mert szégyellik külsejüket, másságukat és így próbálják a belső értékeiket megosztani másokkal. Viszont vannak olyanok, akik bosszúból is képesek ilyenre vetemedni." (Forrás: http://www.infoajka.hu/infocsajok/olvas/permalink:kamureg-a-netes-ismerkedes-veszelyei-2013-07-29-070000/)

Az internetes ismerkedésnél keltse fel figyelmünket:

  • Ha mindig kifogásokat mond a személyes találkozókra.
  • Ha nem hajlandó videochatelni, skype-olni.
  • Ha nem hajlandó telefonon beszélni velünk. (Nagy eséllyel más a neme, vagy épp egy "kedves" ismerősünk szórakozik velünk.)
A múlt órán is az adatvédelmi beállítások, a Facebook használata volt a téma, így gondoltam, érdemes lenne a kamuprofilokról írnom egy kicsit.


A www.index.hu-n olvastam, hogy a  közösségi oldalakon található adatlapok 40%-a hamis. A kamuprofilok létrehozása viccesnek tűnhet, de komoly sérüléseket okozhatnak azoknak, akiket átvernek, legyenek azon tizenévesek, vagy felnőttek. A legtöbb kamuprofilt Magyarországon egy sztár nevével reklámozzák, rengeteg rajongó jelöli őket ismerősnek, így kiteszik magukat az adatlopás veszélyének. A közösségi oldalakon is fontos a biztonság:

  1. Jelszavunk legyen nehezen kitalálható (számok, kis-nagy betűk)
  2. Csak valódi ismerős legyen az ismerősünk
  3. Válogassuk meg képeinket
Hogyan ismerjünk fel egy kamuprofilt? 
  1. Név alapján: Ismeretlent ne jelöljünk vissza! Ha Ryan Reynolds az ismerősöm szeretne lenni, akkor nagy eséllyel nem az igazinak támadt kedve ismerkedni velem...
  2. Fénykép alapján: A http://tineye.com címen ellenőrizhetjük egy kép előfordulását a neten.
  3. IP cím alapján: "Ez a számsorozat a gépünket azonosítja az interneten és – hacsak nem használunk trükköket az elrejtésére –, viszonylag nagy pontossággal megállapítható segítségével a tartózkodási helyünk. Ha tehát valaki Amerikából keres meg bennünket kedvesen, de egy linkre vezetjük és a kattintás azonosításából kiderül, hogy az IP címe magyarországi, akkor joggal kérdőjelezhetjük meg a szavahihetőségét."
  4. Személyes adatok, kapcsolatok alapján: A családi fényképek, iskolák, munkahelyek és egyéb információk összhangját nehéz mesterségesen előállítani. Érdemes megnézni a személy ismerőseit is, hiszen az is sok mindent elárulhat nekünk. Kínai, amerikai, magyar, finn ismerősök tömkelege igen gyanús!
  5. Hálózati információk alapján: "...a közösségi felületen történő mozgásuk, aktivitásuk és ezeknek a nagy hálózathoz képest megállapítható relatív jellemzőik is árulkodnak. De melyek lehetnek azok a módszerek, amelyek segítségével egyáltalán kísérletet lehet tenni egy hálózati alapú szűrésre? A hálózati kutatással foglalkozó Maven7 tudományos munkatársa, Pollner Péter szerint az azonosítás egyik módszere lehet a jelölt hálózatok alkalmazása. A Facebook felhasználók kapcsolati hálóján meg kell jelölni minél több usert, akiről biztosan lehet tudni, hogy valódiak. Amikor kialakítottuk a "trust-networköt", azaz a valódi felhasználók hálózatát, akkor a továbbiakban ennek a hálózatnak a növekedése során regisztrálnunk kell, hogy kik azok, akik a valódiakkal barátkoznának, de sikertelenül (asszmetrikusan). A fake userek egymás között persze linkelhetnek, akár szimmetrikusan is, mert ott a linkek létrejöttét egy véletlen folyamatnak tekinthetjük (vagy esetleg egy teljes gráfra törekvő link-generátornak). Ezzel a módszerrel tehát egy alapvetően kis számú, valódi felhasználót tartalmazó hálózat növekedése során az alapadatokból kiindulva már a nagy hálózat felhasználóinak, tehát a később csatlakozottaknak is nagy pontossággal meg tudjuk állapítani a valódiságát." (Forrás: http://webbrand.postr.hu/hamis-felhasznalok-a-facebookon-2-resz)
Tanulság: körültekintően kell használnunk a közösségi oldalakat!
"A magyar büntető törvénykönyvben (Btk.) szigorú büntetési tételek vannak a személyes adatokkal való visszaélés esetére. Ahhoz azonban, hogy a jogsértő személy tett szankcionálható legyen, büntetőeljárást kell lefolytatni, amit először is valakinek meg kell indítani. Arról azonban, hogy büntetőeljárás közösségi oldalon valóvisszaéléssel kapcsolatban indult volna, az utóbbi időben nem igen lehetett hallani." (Forrás: http://hir6.hu/cikk/85820/buntetendo_a_hamis_profil)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése