2013. október 13., vasárnap

Közösségi portálok!

           
„Minden annál az elvnél kezdődött, 
hogy a világon bárkitől bárkihez el tudsz jutni 5 lépésben.“

 A közösségi portáloknak nagyon nagy szerepük van az életünkben.Itt gondolok az olyan web2-es oldalakra ahol az emberek közösséget tudnak alkotni.Ezeket jellemzi hogy saját profil oldalakat hozunk létre,képeket,adatokat osztunk meg és sok ismerős gyűjthetünk.

Első közösségi portálok

  • Everyonesconnected.com             
    Ez volt a legelső közösségi portál.Az USA-ban indult útjára.
  • Friendster             
    2002-ben indult,az első nyilvános portálnak valotta magának.

Legismertebb közösségi portálok...

Facebook
             Eredetileg a főiskolák diákjainak készítették az oldalt,de annyira népszerűvé vált,hogy nyilvánossá tették.
Mára első számú portállá vált Magyarországon.

A facebookról lehetnek egyaránt  pozitiv  és negativ gondolatok vélemények egyaránt.Sok mindenre lehet használni egyaránt ,de ugyanakor sok veszély is leselkedik bene. 
A facebook hasznos
Személ szerint egy hasznos közöségi oldalnak tartom.Bármikor tudok ingyen beszélgetni ismerőseimmel barátokkal könnyen tudom tartani a távoli barátokkal is a kapcsolatott.Könnyen tudunk  zárt csoportott csinálni évfolyammal ,ahol anyagokkal cserélni osztozni és segítséget nyújtani egymásnak.Gyorsan lehet  ismerősökkel információkat megosztani,képeket zenét videókat.
Ezt csak tovább erősíti az is ,hogy a legtöbb online hírportál ,webshop oldalak-alapítványok,egyesületek oldalai is már összekötötték magukat  a Facebookkal.Így könnyen,pillanatok alatt lehet tájékozódni szinte bármiröl ami épen érdekel.

A szürke oldala

A közösségi oldalak,lehet facebook ,myvip,iwiw mindegyiknek van negatív oldala is.Az egyik főb ilyen az az hogy az emberek túl sok mindent oszt meg magáról az életéröl.Itt gondolok olyanokra ,hogy nem publikus képekel posztolja tele az oldalát,nem gondolva bele hogy ezeket láthatják későbiekben olyan személyek akire ő nem is gondol,főnöke munkatársa esetleg rokonai.
Igaz hogy sok beálitással rendlkezi kez a rencer és sok mindent el lehet zárni de minden nem ezért nagyon fontos mit és hogyan írsz vagy töltesz fel az oldaladra!
  

   Egy saját ismerősömmel megtörtént példát szeretnék megosztani veletek.
Egy nagyon jó modorú családba tartozó leányzórol beszélek,aki okos szép zseni kislány.Persze mint minden fiatal feljelentkezet facebookra élte életét mint jó magam.
De arra nem gondolván hogy az ott leélt életét ,kíírásait,adatait, képeit esetleg mások feltudják használni....
Sajnos ez meg is történt egy nem egészen sikeres kép feltöltése után ez be is következet.A leányzó feltöltött egy fürdőruhás képek nem egészen előnyös medencés pózolásban.Rövid időn belül a leányzót elkezték hivogatni telefonon elég furcsa kérésekel...későb kiderül létezik egy oldal a facebookon ami kamu oldal ahol ezzel a fürdőruhás képpel pornó leánynak adta ki magát.Ilyen kérésekkel zaklaták továbra is telefonon...természetesen redőrséghez fordultak és mai napik megy a nyomozás.

Ehez még annyit hogy a leányzó későb döbentr rá hogy valójába mér kel publikusá tenni a telefonszámét mért kelet ilyen képeket feltölteni,ő elmondta hogy nem gondolt volna bele hogy ez vele megtörténhet.
Hisz ez nincs kizárva senkinek ez bárkivel megtörténhett!Érdemes odafigyelni rá,hogy mit mutatunk meg magunkról az interneten!



Iwiw
       Ez egy Magyar találmány.2002.április 14-én láta meg a napvilágot,Várady Zsolt fejlesztéseként.Ez a vezető közösségi portál Magyarországon.Twitter
          Ismeretségi hálózat és mikro blog szolgáltatás,mely lehetővé teszi a felhasználóknak,hogy rövid bejegyzések egymásnak szánt üzeneteket írjanak.
Myspace.com                  Leginkább a képek és videók megosztására használják.
My vip

         2006-ban indult indult ez a közösségi portál és nagyon rövid időn belül vált ismertté.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése